Σὺ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης
Β’ Τιμ. 3,14
Η προτροπή του μεγάλου Αποστόλου των εθνών βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς του. Γράφει από τη φυλακή της Ρώμης την τελευταία του επιστολή στον μαθητή του Τιμόθεο. Του συνιστά με όλο το πατρικό του κύρος να μείνει σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του. Να μη καμφθεί από τους διωγμούς και τις δυσκολίες που θα συναντήσει.
Για τον λόγο αυτό, τον προετοιμάζει. Του προλέγει τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τους διωγμούς που θα συναντήσει ως υπεύθυνος ιεραπόστολος του Χριστού. Και κατόπιν τον στηρίζει με πατρικές προτροπές στην ιερή του διακονία.
Μένε σταθερός σε όσα «έμαθες και επιστώθης»
Εσύ Τιμόθεε μένε σταθερός και αμετακίνητος σε όσα έμαθες για την πίστη του Χριστού. Για όσα η πείρα σου σε δίδαξε και σε έπεισε ότι είναι εντολή και αποκάλυψη Θεού. Για όσα δοκίμασες και πείσθηκες ότι σώζουν, ειρηνεύουν, ευεργετούν τον άνθρωπο. Μη λησμονήσεις ποτέ από ποιόν έμαθες για την χριστιανική πίστη, την πίστη στον Ιησού Χριστό. Όχι από κανένα ανεύθυνο κήρυκα, αλλά από εμένα που σου μετέδωσα με γνησιότητα το Ευαγγέλιο του Χριστού.
Αυτά τα λόγια απευθύνει ο απόστολος Παύλος και σε μας. Να μείνουμε στερεοί και ακλόνητοι στην πίστη μας. Σ’ αυτά που μάθαμε από τον Απόστολό μας και ιδρυτή των Εκκλησιών των Φιλίππων, της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας, της Αθήνας, της Κορίνθου… Γιατί ο απόστολος Παύλος είναι και για μας ο μεγάλος διδάσκαλός μας με τις υπέροχες και θεόπνευστες επιστολές του.
Χρειάζεται πολύ να προσέξουμε, γιατί και σήμερα άνθρωποι γόητες της πολιτικής, αστέρες της μικρής και μεγάλης οθόνης, αλλά και ποικίλοι αιρεσιάρχες θέλουν να κλονίσουν τον
ορθόδοξο λαό μας από τη χριστιανική αλήθεια, από τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, από τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας.
Εμμονή λοιπόν και σταθερότητα στην χριστιανική μας ορθόδοξη πίστη, αλλά εμμονή και σταθερότητα και στην χριστιανική ζωή, που αποδεικνύει την γνησιότητα της πίστεώς μας. Ιδιαίτερα ας είναι η ζωή μας, ζωή αγάπης και προσφοράς υλικής και πνευματικής προς τους συνανθρώπους μας.
Καὶ ὅτι ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδας
Είναι ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο ο απόστολος Παύλος συνιστά στον μαθητή του Τιμόθεο την σταθερότητα και εμμονή στην πίστη, ότι ευεργετήθηκε από πολύ νωρίς.
Οι πιστοί Εβραίοι δίδασκαν το Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης στα παιδιά τους από πολύ νωρίς, και από την ηλικία των 5 ετών τα παρακινούσαν να αποστηθίζουν τις εντολές του Θεού.
Ο Τιμόθεος έζησε πράγματι σε ένα ευλογημένο σπίτι. Ο Έλληνας πατέρας του δεν δυσκόλευε την θρησκευτική μόρφωση του γιού του, ενόσω ζούσε. Παράλληλα όμως η μητέρα του Ευνίκη και η γιαγιά του Λωίς «ἀπὸ βρέφους» έσπερναν στον τρυφερό βλαστό τους τα νάματα της πίστεως στον αληθινό Θεό και το Νόμο Του. Ο απόστολος Παύλος αυτό το θεωρεί σαν μιά ξεχωριστή ευλογία του Θεού, όπως και είναι, και αποτελεί ένα λόγο σημαντικό για την σταθερότητα του Τιμόθεου στα θέματα της πίστεως και της κατά Θεόν ζωής.
Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να πει ο φωτιστής μας Απόστολος και σε μας. Ιδίως η παλαιότερη γενιά, στο μεγαλύτερο ποσοστό της διδάχθηκε τις χριστιανικές αλήθειες από την πρώτη παιδική και βρεφική ακόμη ηλικία. Η ευλάβεια των γονέων, οι χριστιανικές πεποιθήσεις και ο ζήλος των εκπαιδευτικών, τα Κατηχητικά Σχολεία, οι χριστιανικές εκδηλώσεις για παιδιά, έσπερναν τον θεϊκό λόγο στις εύπλαστες παιδικές και νεανικές ψυχές. Και όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά. Από την πρώτη ηλικία η πραγματοποίηση του Χριστιανισμού έδινε πείρα, απεδείκνυε, ότι μένοντας κάποιος σταθερός τηρητής όσων υπεδείκνυε η πίστη ικανοποιήτο, περνούσε ειρηνικά, ευτυχούσε στην ζωή.
Και σήμερα λοιπόν ο Απόστολος τονίζει πόση σημασία έχει η σταθερότητα στην πίστη. Πόση σημασία κρύβει η χριστιανική διαπαιδαγώγηση από τα παιδικά ακόμη χρόνια. Πόση ευγνωμοσύνη οφείλουν όσοι γεύθηκαν τα θεϊκά νάματα από πολύ νωρίς. Πόσο σταθεροί πρέπει να είμαστε όλοι για να μη χάσουμε τον θησαυρό της πραγματικής πίστεως και αστοχήσουμε στην ζωή μας.
Πηγή: Περιοδικό “Ζωή”, τεύχος Φεβρουαρίου 2023