Κάτω από τη σημαία του Σταυρού

Ο Σταυρός του Χριστού είναι η σημαία των Χριστιανών. Μέσα όμως στο χριστιανικό πλήρωμα υπάρχουν και μερικοί Χριστιανοί, που υποστέλλουν τη σημαία του Σταυρού. Καλεσμένοι να είναι αξιωματικοί και στρατιώτες του Χριστού, αρνούνται να αγωνιστούν κάτω από τη σημαία Του...

Περισσότερα...

Όχι με φίμωτρα!

Δεν πρόκειται για τα φίμωτρα που βάζουν οι άνθρωποι στα στόματα των ζώων. Για φίμωτρα ανθρώπων πρόκειται. Ποια όμως είναι αυτά; Ο απόστολος Παύλος  μεταφέρει μια διάταξη της Π. Διαθήκης στις σχέσεις αυτού με τους πιστούς, στις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων και την εφαρμόζει στο θεόσδοτο δικαίωμα της αμοιβής του εργαζομένου.

Περισσότερα...

Η δυσκολία της προσευχής

 

Ὅλοι µας γνωρίζουµε ότι η προσευχή εἶναι ο διάλογος του ανθρώπου µε τον Δημιουργό και Πλάστη Του. Κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο «ὥσπερ γὰρ τῷ σώματι φῶς ἥλιος, οὕτω τῇ ψυχῇ ἡ προσευχή.»

Περισσότερα...

Ὁ Πόλεµος Τῶν Λογισµῶν

 

῾Η λέξις «λογισµός», µεταξὺ τῶν ἄλλων ἐννοιῶν, ἔχει τὸ νόηµα τῆς σκέψεως καὶ τοῦ στοχασµοῦ1. Στὴν ἀσκητικὴ γραµµατεία τῆς Ὁρθοδόξου Ἐκκλησίας ὁ ὅρος σηµαίνει ὄχι «ἁπλῶς τὶς σκέψεις, ἀλλὰ τὶς εἰκόνες καὶ τὶς παραστάσεις κάτω ἀπὸ τὶς ὁποῖες ὑπάρχουν καὶ οἱ κατάλληλες κάθε φορὰ σκέψεις.

Περισσότερα...