Παρέστησεν ἑαυτὸν ζῶντα μετὰ τὸ παθεῖν αὐτὸν ἐν πολλοῖς τεκμηρίοις
Πράξ. 1,3
Χαρά μεγάλη αισθανόμαστε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί για την Ανάσταση του Κυρίου μας. Σε πανηγύρι χαράς ζούμε και στις πόλεις και στα χωριά της Ελλάδος μας. Από τα βάθη της καρδιάς μας λέμε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και το ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ.
Τίθεται όμως το ερώτημα: Πιστεύουμε όλοι αληθινά στην Ανάσταση του Χριστού; Μήπως το «Αληθώς Ανέστη» το λέμε, γιατί έτσι το βρήκαμε από τους γονείς μας; Αντιρρήσεις για το ότι ο Χριστός ήταν η μεγαλύτερη ηθική προσωπικότητα, κανείς σοβαρός και καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν το αμφισβητεί. Για την Ανάστασή Του όμως αμφιβάλλουν και λένε μερικοί: «Εγώ δεν παραδέχομαι κάτι που δεν έχω γι’ αυτό αποδείξεις» Άλλοι ρωτούν: «Πώς να δεχθώ πράγματα που δεν τα χωράει η ανθρώπινη λογική»; Αυτές οι απόψεις δεν είναι καινούργιες. 2000 χρόνια επαναλαμβάνονται. Και οι πρώτοι που είχαν αμφιβολίες για την Ανάσταση, ήταν οι μαθητές του Χριστού.
Πολλές αποδείξεις
Η πίστη στην Ανάσταση του Κυρίου δεν είναι αυθαίρετη και αναπόδεικτη. Υπάρχουν πολλά «τεκμήρια», πολλές τρανταχτές αποδείξεις. Και οι αποδείξεις αυτές δόθηκαν από τον ίδιο τον Αναστάντα εκ νεκρών Κύριο στους μαθητές Του. Όπως μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα: «Οις και παρέστησεν εαυτόν ζώντα μετά το παθείν αυτόν εν πολλοίς τεκμηρίοις, δι’ ημερών τεσσαράκοντα οπτανόμενος αυτοίς και λέγων τα περί της βασιλείας του Θεού». Δηλαδή στους μαθητές Του, παρουσίασε τον εαυτό Του ζωντανό μετά το σωτήριο πάθος Του. Και με πολλές αποδείξεις τους βεβαίωσε, ότι πράγματι ήταν ζωντανός. Παρουσιαζόταν δε κατά διαλείμματα επί σαράντα ημέρες και έτρωγε μαζί τους και μιλούσε για τις αλήθειες και τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού.
Ας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα τέτοιων εμφανίσεων και αποδείξεων: Ο αναστημένος Κύριος πρώτα-πρώτα φανερώθηκε στη Μαρία τη Μαγδαληνή (Μάρκ. ιςʹ 9). Την ίδια μέρα, περπάτησε μαζί με δύο μαθητές του, τον Λουκά και τον Κλεόπα που πήγαιναν στους Εμμαούς. Στην αρχή δεν το κατάλαβαν. Όταν όμως στο τραπέζι ευλόγησε το ψωμί με ένα ιδιαίτερο τρόπο, τότε άνοιξαν τα μάτια τους και ανεγνώρισαν τον Κύριό τους. Και Εκείνος «άφαντος εγένετο απ’ αυτών» (Λουκ. 24,31).
Το απόγευμα της ίδιας μέρας μπήκε «των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν οι μαθηταί συνηγμένοι διά τον φόβον των Ιουδαίων» (Ιωάν. κʹ 19). Απουσίαζε ο Θωμάς. Μετά οκτώ ημέρες φανερώθηκε πάλι στο ίδιο μέρος, μπροστά στους 11 μαθητές του και κάλεσε τον Θωμά να τον ψηλαφήσει. Επίσης φανερώθηκε στους 11 και στο όρος της Γαλιλαίας (Ματθ. 28,16) καί «επί της θαλάσσης της Τιβεριάδος» (Ιωάν. 21,1) και αλλού.
Η Ανάσταση πηγή δύναμης
Είκοσι αιώνες τώρα η ανάσταση του ΚΥΡΙΟΥ μας αποτελεί γεγονός λυτρωτικό, πηγή δύναμης για εκατομμύρια ψυχές. Η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού, έδωσε τη δύναμη στους μάρτυρες να παλαίψουν με τα λιοντάρια. Να δώσουν τη ζωή τους και να χύσουν το αίμα τους με χαρά για την αγάπη του Κυρίου μας. Η Ανάσταση του Χριστού έδωσε την υπομονή, τον φωτισμό και την ακαταμάχητη δύναμη στους Πατέρες της Εκκλησίας. Η Ανάσταση του Χριστού δίνει και σε μας τους σημερινούς Χριστιανούς το θάρρος και το κουράγιο, την ελπίδα και την υπομονή στις δυσκολίες, στους πειρασμούς της ζωής. Χάρη στην Ανάσταση είμαστε βέβαιοι, ότι θα ζήσουμε αιώνια στη βασιλεία Του, σύμφωνα με τον λόγο της Γραφής: «Ει υπομένομεν και συμβασιλεύσομεν» (Βʹ Τιμ. 2,12). Αν δεν υπήρχε Ανάσταση, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε Εκκλησία ούτε Χριστιανισμός.
Το ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, γράφει ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος, είναι αυτό που μας βεβαιώνει για την Ανάσταση του Κυρίου. «Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι» ομολογούμε, αν και αυτή έγινε ιστορικά πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια. Το Άγιο Πνεύμα λοιπόν μας παρακινεί να ομολογούμε την Ανάσταση του Χριστού ως τωρινό γεγονός, γιατί γίνεται μέσα μας. Γιατί μέσα μας λαμπροφορεί και αστράφτει ο Αναστάς Κύριος με τις αστραπές της αφθαρσίας και της Θεότητάς Του.
Πηγή: Περιοδικό “Ζωή”, τεύχος Απριλίου 2023