Κολ. 3,11
«τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός»
Γεμάτος πνευματική πείρα και βαθιά γνωριμία με τον λυτρωτή του Χριστό, ο απόστολος Παύλος γράφει στους Χριστιανούς των Κολοσσών. Τους συμβουλεύει για τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής, όχι από κανένα άνετο γραφείο, αλλά από την επώδυνη αιχμαλωσία του στη Ρώμη. Αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των διακρίσεων. Στη βασιλεία του Θεού όλοι οι άνθρωποι της γης έχουν θέση. Δεν κάνει διακρίσεις ο Θεός. Η αγάπη του αγκαλιάζει όλους τους ανθρωπους. Τη μεγαλειώδη αυτή αλήθεια της καθολικής αγάπης εν Χριστώ, διακηρύττει ο Απ. Παύλος μέσα από τη φυλακή του: «Ὅπου οὐκ ἔνι Ἕλλην καὶ Ἰουδαῖος, περιτομὴ καὶ ἀκροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δοῦλος, ἐλεύθερος……»
Γιατί ο Χριστός είναι η ζωή μας. Είναι η σαρκωμένη αγάπη, η σταυρωμένη αγάπη, η αναστημένη αγάπη, ο Θεός της αγάπης.
Ζωή μας ο Χριστός
Ο Χριστός είναι η ζωή μας. Εκείνος είναι η πηγή της ζωής. Είναι ο χορηγός της φυσικής και της υπερφυσικής ζωής. Γιατί με το Σταυρό Του, το Αίμα Του, τη μεγάλη Του θυσία και τη δική μας πίστη σ’ Αυτόν, μας χαρίζει και την υπερφυσική ζωή, την αιώνια ζωή. Με τον Χριστό μονάχα ζούμε πνευματική ζωή, ανώτερη ζωή, χριστιανική ζωή. Αυτή τη ζωή έζησαν εκατομμύρια Χριστιανοί μάρτυρες και άγιοι. Αυτή τη δοξασμένη και χαριτωμένη ζωή έζησαν όλοι οι Απόστολοι και ο απόστολος Παύλος που έγραφε: «Ζῶ οὐκέτι ἐγὼ ζῆ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός».
Πώς όμως θα πετύχουμε και εμείς αυτό το μεγάλο κατόρθωμα;
Για να γίνει η ζωή του Χριστού ζωή μας, δεν αρκεί μιά απλή γνώση. Χρειάζεται μιά αληθινή γνωριμία. Γιατί άλλο είναι οι γνώσεις για τον Χριστό και άλλο η προσωπική γνωριμία. Άλλο η γνώση του ψυχρού ιστορικού και άλλο η γνωριμία του φλογερού φίλου. Να γνωρίσουμε τον Χριστό δεν είναι να διαβάσουμε μόνο γι’ Αυτόν και να ακούσουμε πολλές ομιλίες γι’ Αυτόν. Είναι να συνδεθούμε μαζί Του. Να αποκτήσουμε προσωπική σχέση, όπως δύο άνθρωποι, άνδρας και γυναίκα, που με αγάπη πορεύονται στο μυστήριο του γάμου. Έτσι τα ανθρώπινα πρόσωπα θα συναντήσουν τον προσωπικό Τριαδικό Θεό, στο πρόσωπο του Χριστού, μέσα στην Εκκλησία. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, είναι κοινωνία προσώπων εν Χριστώ. Με τα άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας ο Χριστιανός ενώνεται με τον Αρχηγό της πίστεώς του τον Χριστό και γίνεται «θείας κοινωνὸς φύσεως».
Αυτήν την προσωπική σχέση και συνάντηση με τον Χριστό, πέτυχαν οι άγιοι. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ιερού Αυγουστίνου. Στις υπέροχες προσευχές του, γράφει: «Συ είσαι το φως των οφθαλμών της ψυχής μου. Συ είσαι η ευφροσύνη του Πνεύματός μου… Συ είσαι η χαρά της καρδιάς μου… Συ είσαι η αγάπη της ψυχής μου… Κύριε συ είσαι η δύναμή μου… Συ είσαι πύργος δυνάμεως και γλυκιά ελπίδα στις θλίψεις μου… Συ είσαι το τέλειο αγαθό».
«Τὰ πάντα…. Χριστός»
Όλοι οι άνθρωποι κάτω από τον ουρανό είναι παιδιά του Θεού. Όλοι μέσα στην Εκκλησία του Χριστού είμαστε αδελφοί. Γιατί ο Χριστός είναι για όλους τους ανθρώπους. «Τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός». Γράφει χαρακτηριστικά σχολιάζοντας ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Πάντα ημίν ο Χριστός έσται, και αξίωμα και γένος και εν πάσιν ημίν αυτός». Για μας τους Χριστιανούς ο Ιησούς Χριστός είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων, θείων και ανθρωπίνων. «Ἐν αὐτῷ κατοικεῖ τὸ πλήρωμα τῆς Θεότητος» και της ανθρωπότητας. Αυτός είναι το τελειότερο ιδανικό μας. Σ’ Αυτόν βρίσκουμε την απάντηση σε όλα τα προβλήματά μας… Αυτός είναι ο μυστικός άξονας του σύμπαντος.
Ο άγιος Αμβρόσιος, δάσκαλος του αγίου Αυγουστίνου, γράφει: «Ο Χριστός είναι το παν για μας. Θέλεις να γιατρευθούν οι πληγές σου; Είναι ο γιατρός. Να γαληνέψει ο πυρετός σου; Είναι το ζωντανό νερό. Να τιμωρηθεί η αδικία; Είναι η δικαιοσύνη. Αν έχεις ανάγκη από βοήθεια είναι η δύναμη. Αν φοβάσαι τον θάνατο είναι η ζωή…». Ας γίνει λοιπόν, ο Χριστός και για μας «τὰ πάντα ἐν πᾶσι».
Πηγή: Περιοδικό Ζωή, τεύχος Ιανουαρίου 2023