Οι Έλληνες πρώτοι στην τηλεθέαση


Μια ακόμη πρωτιά κατέκτησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρα μας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Eurodata, που παρουσιάστηκε στο Τηλεοπτικό Φεστιβάλ των Καννών την 1/4/2004.

Μια ακόμη πρωτιά κατέκτησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρα μας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Eurodata, που παρουσιάστηκε στο Τηλεοπτικό Φεστιβάλ των Καννών την 1/4/2004: οι Έλληνες βλέπουμε τηλεόραση καθημερινά κατά μέσο όρο 3 ώρες και 53 λεπτά, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, μπροστά από την Ιταλία και τη Βρετανία. Επιπλέον, παρουσιάσαμε τη μεγαλύτερη αύξηση στην τηλεθέαση (27%) κατά την τελευταία δεκαετία!

Βέβαια χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ...προσπάθεια αν θέλουμε να κατακτήσουμε και την παγκόσμια πρωτιά, καθώς οι Ιάπωνες κατέχουν τα σκήπτρα της παγκόσμιας τηλεθέασης με 4 ώρες και 29 λεπτά ημερησίως, με τους Αμερικανούς να ακολουθούν πολύ κοντά στις 4 ώρες και 25 λεπτά.

 

Δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προϊόντα παραμένουν οι τηλεοπτικές παραγωγές πλοκής (σειρές, ταινίες, σαπουνόπερες), ενώ την περίοπτη δεύτερη θέση εξακολουθούν να κατέχουν τα ρεαλιστικά τηλεπαιχνίδια και εκπομπές λόγου. Μάλιστα, η μακροβιότερη ρεαλιστική εκπομπή λόγου, το αμερικανικό show του Jerry Springer, που μεταδίδεται για 13η συνεχή χρονιά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταφέρθηκε στο Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας ως «Jerry Springer - Η Όπερα»!

Η βασική ιδέα αυτής της εκπομπής, που μεταδίδεται και στη χώρα μας, είναι η δημόσια εξομολόγηση προβλημάτων μπροστά στην κάμερα, με τη μορφή ανοικτής ψυχαναλυτικής συνεδρίας. Οι προκλητικές λεπτομέρειες και οι ζωντανές ανεξέλεγκτες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές κάθε απίστευτης προσωπικής ιστορίας, μετατρέπουν το studio σε πεδίο μάχης, όταν οι λεκτικές διατυπώσεις και οι βωμολοχίες δεν επαρκούν και δίνουν τη θέση τους στις συμπλοκές και στους αμοιβαίους ξυλοδαρμούς.

Αν αυτό το τηλεοπτικό τοπίο φθείρει συχνά τις προσωπικότητες των ενηλίκων τηλεθεατών, για τα παιδιά καθίσταται επικίνδυνο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει επανειλημμένα υποστηρίξει με επιστημονικές έρευνες ότι η παιδική τηλεθέαση πρέπει να είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη. Μάλιστα συνιστά τα παιδιά ηλικίας μέχρι δύο ετών να μη βλέπουν καθόλου τηλεόραση.

Σε πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο τεύχος Απριλίου της αμερικανικής επιθεωρήσεως Pediatrics συμπεραίνεται ότι κάθε ώρα που περνούν τα παιδιά ηλικίας ενός έως τριών ετών μπροστά στην τηλεόραση, αυξάνει κατά 10% τον κίνδυνο προβλημάτων συγκεντρώσεως στην ηλικία των επτά ετών, όταν τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο.

 

Επιπλέον, επισημαίνεται στην έρευνα ότι η γρήγορη εναλλαγή οπτικών εικόνων, που χαρακτηρίζει τα περισσότερα προγράμματα, μπορεί να αλλοιώσει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, σε τέτοιο βαθμό ώστε η αρχιτεκτονική του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου των παιδιών να ποικίλλει πλέον ανάλογα με την ποσότητα και τη δομή των τηλεοπτικών προγραμμάτων που έχουν παρακολουθήσει!

Οι αρνητικές επιδράσεις της τηλεοράσεως καθίστανται βαρύτερες, αν τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση πριν κοιμηθούν. Έρευνα ιατρικού κέντρου του Dallas κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βίντεο παιχνίδια τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθούν, επιδρά αρνητικά στον ύπνο τους.

Το βιολογικό ρολόι των παιδιών-τηλεθεατών απορυθμίζεται από την επαναλαμβανόμενη εναλλαγή εικόνων, τα παιδιά θέλουν να πάνε αργότερα για ύπνο, δεν μπορούν να ξυπνήσουν νωρίς την άλλη μέρα, δεν μπορούν εύκολα να συγκεντρωθούν στη σχολική τάξη και μακροπρόθεσμα οι μαθητικές τους επιδόσεις επηρεάζονται αρνητικά.

Όμως η τηλεόραση δεν έχει μόνο την αρνητική της πλευρά. Έχει και τη θετική-εύθυμη όψη της. Ο έμπειρος Ιρλανδός δημοσιογράφος Donald MacIntyre έθεσε την εκπομπή του «MacIntyre’s Big Sting» που παρουσιάζει στο βρετανικό κανάλι 5, στην υπηρεσία της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.

Έστειλε πολλές επιστολές σε καταζητούμενους για αδικήματα κατοίκους του δυτικού Yorkshire, με τις οποίες τους ανακοίνωνε ότι κληρώθηκαν για να συμμετάσχουν στο τηλεπαιχνίδι «Just the Ticket» με έπαθλο 100.000 λίρες. Όσοι από τους καταζητούμενους προσέρχονταν στο studio, μαζί με το ποτήρι παγωμένης σαμπάνιας που τους πρόσφεραν, τους περνούσαν και ένα ...ζευγάρι χειροπέδες στα χέρια για τα περαιτέρω!

Μάκης Παπαγεωργίου
οικονομολόγος, δημοσιογράφος