Η βίωση της ελευθερίας
Τί είναι η ελευθερία; Σήμερα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι ή είμαστε δεσμευμένοι σε μια «εικονική ελευθερία»; Υπάρχει ή ζούμε σε μια φυλακή;
Διαβάστε έναν ενδιαφέρον προβληματισμό...


Τι είναι η ελευθερία;

Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επιλέγει μεταξύ πολλαπλών προσφερομένων δυνατοτήτων, ή μήπως η ικανότητα του να επιλέγει εκείνη τη δυνατότητα που τον καθιστά αληθινό άνθρωπο;

Η σημερινή εποχή μοιάζει πολύ συχνά να δίνει νόημα στην ελευθερία μέσα από την πολλαπλότητα των επιλογών. Όσο περισσότερες επιλογές έχουμε, τόσο περισσότερο ελεύθεροι είμαστε ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Αγνοούμε όμως πως η ελευθερία σημαίνει την απεξάρτηση από τα δεσμά των παθών μας, ώστε να μπορούμε ανεπηρέαστοι να προχωρούμε κάθε φορά σε εκείνη την επιλογή που μας καθιστά γνήσιους ανθρώπους, αληθινά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι η αυθεντικότητα της επιλογής μας δεν εξαρτάται από το πλήθος των προσφερομένων δυνατοτήτων, γεγονός που ενδεχομένως αυξάνει τον εγωισμό μας.

Αυτό που χρειάζεται είναι ο φωτισμός του νου μας χάρις στα πνευματικά αγωνίσματα της Εκκλησίας μας, η απορρέουσα καθαρότητα της καρδιάς μας και η καλλιέργεια της κρίσης μας που εκβλύζει από αυτή, ώστε να μπορούμε όχι απλώς να κάνουμε χρήση της ελευθερίας μας, αλλά να τη βιώνουμε βαθιά μέσα μας και να σφραγίζει την ζωή μας.

Σε κάθε στιγμή της ζωής μας στέκουμε μπροστά σε σταυροδρόμια που μας καλούν να τα βαδίσουμε. Ελεύθερους δεν μας κάνει η στάση μας μπροστά τους, αλλά η ικανότητά μας να διαβούμε το καλύτερο από αυτά.

Κανείς δεν μπορεί να μας υποδεικνύει κάθε φορά την σωστή επιλογή. Είμαστε εμείς που έχουμε τη μεγάλη ευθύνη της αξιολογικής κρίσης και της τελικής επιλογής, ανάλογα με τα κριτήριά μας, με τις αρχές μας, με την παιδεία μας.

Γι’ αυτό χρειάζεται να αποκτήσουμε παιδεία, καλλιέργεια και φωτεινές αξίες ζωής, ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε υγιή κριτήρια και ευθεία αξιολογική κρίση. Είμαστε εμείς που θα ζήσουμε την ελευθερία μας.

Γι’ αυτό και η ελευθερία είναι, όπως και κάθε άλλη αρετή, ένα δύσκολο αγώνισμα της πνευματικής Ολυμπιάδας. Θέλει υπομονή και επιμονή για να την εξαρτήσουμε από την υγιή κρίση, την καθαρή και αποδεσμευμένη από τα πάθη καρδιά και την οξυμένη διάνοια. Θέλει καλλιέργεια, σπουδή και μαθητεία.

Ο Θεός μας έπλασε ελεύθερους, μα η ελευθερία Του δεν είναι ένα φτηνό δεδομένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας, αλλά ένα πολύτιμο δώρο που διαρκώς καλούμαστε να ανακαλύπτουμε και να αξιοποιούμε –με συνέπεια και συνειδητή προσπάθεια.