Πώς βλέπουν οι νέοι το σεξ σήμερα;

 

Ο π. Βασίλειος Θερμός απαντάει στο ερώτημα της Χ.Φ.Ε.

 

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟ ΣΕΞ ΣΗΜΕΡΑ;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΘΕΡΜΟ


Στο ερώτημα πώς βλέπουν οι νέοι το σεξ σήμερα, θα μπορούσα να απαντήσω μονολεκτικά: σαν Συμπληγάδες .

Απ’ τη μια η νευρωτική στάση του παρελθόντος. Εκείνη που προκαλούσε άγχος και μόνο με την προφορά της λέξεως∙ που επέβαλε να μη συζητείται το θέμα∙ που φόρτωνε ενοχές περιττές και νοσηρές∙ που κρατούσε το νέο ασυμφιλίωτο με το σώμα και τις λειτουργίες που του χάρισε ο Θεός∙ που δημιουργούσε πλήθος προσωπικών και οικογενειακών δραμάτων, συγκρούσεων, αδιεξόδων.

Από την άλλη, η ξέφρενη ιδεοληψία του σεξ, όπως εκφράζεται στα σημερινά μέσα ενημέρωσης και τα έντυπα. Η έμμονη ιδέα της ηδονής που σκοτώνει την δημιουργικότητα, που αντικαθιστά τη χαρά από την απόλαυση, που καθιστά τον άλλο υποψήφιο αντικείμενο εκμετάλλευσης, που θόλωσε την έννοια του έρωτα και που κάνει τους ανθρώπους ανίκανους ν’ αγαπήσουν. Πριν καν συνέλθουν οι νέοι από την πρώτη παραφθορά, δοκιμάζουν έντονα τον πειρασμό της δεύτερης.

Μη με ρωτάτε ποια είναι η χειρότερη. Και τα δύο αρρωσταίνουν, αλλά προκαλούν διαφορετικό είδος αρρώστιας. Δεν είναι δυνατό να αντιληφθούμε τα σημερινά συμπτώματα της διαστροφικής αποχαλίνωσης, αν τα αποσυνδέσουμε από την παθολογία του πουριτανισμού. Ο κόσμος διεθνώς πληρώνει ακόμη (και, μέσω του ΑIDS, πολύ ακριβά) την αντι-ανθρώπινη σεξουαλικότητα του ρωμαιοκαθολικού μεσαίωνα και των προτεσταντικών μεταγενέστερων «μαθητών» του. Κινούμαστε ακόμη στην τροχιά τους και τα οικονομικά συμφέροντα φροντίζουν να μας καθηλώσουν πάνω της οριστικά.

Ευτυχώς η Ορθοδοξία έμεινε έξω από αυτά τα ψευτοδιλήμματα και μας καλεί να την ανακαλύψουμε. Άσχετα από το γεγονός ότι δεν την βιώνουμε αρκετά και γι’ αυτό τα στελέχη της είμαστε ευεπίφορα στις παραπάνω αλλοτριώσεις, το περιεχόμενο της Αλήθειας μάς περιμένει. Εκεί θα βρούμε την ύψιστη κατάφαση στον αληθινό έρωτα και την σεξουαλικότητα συνδυασμένη με την άσκηση εκείνη που χρειάζεται προκειμένου να μην ξεπέσουν έτσι ώστε να χάσουμε τη δυνατότητα να αγαπάμε. Εκεί όπου ο Αναστημένος Χριστός «βγαίνει να μας συναντήσει σαν από νυφικό κρεβάτι» (Όρθρος της Αναστάσεως).

π. Βασίλειος Θερμός,
Παιδοψυχίατρος-Θεολόγος
Από την έκδοση της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης
«Δείχνουμε υπευθυνότητα στο ζήτημα του σεξ;»