Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος (27 Μαΐου)


Βίος και απολυτίκιο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, του οποίου η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη στις 27 Μαΐου.

Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Ο Όσιος Ιωάννης, καταγόταν από τη Ρωσία. Το έτος 1730, αιχμαλωτίστηκε από τους Τατάρους, οι οποίοι τον πούλησαν δούλο σε κάποιο Τούρκο, στο Προκόπι της Καισάρειας. Ο Τούρκος αυτός, προσπάθησε ποικιλοτρόπως να πείσει τον Ιωάννη να αρνηθεί την πίστη του και να γίνει Μωαμεθανός, όμως ο Όσιος, παρέμεινε ακλόνητος στην χριστιανική του πίστη.

Μετά από πολλές θλίψεις και ταλαιπωρίες, κατόρθωσε να ελευθερωθεί από τον ασεβή δεσπότη του και αποσύρθηκε σε ερημικό μέρος ασκούμενος. Έτσι θεάρεστα και με αυστηρή άσκηση αφού έζησε, απεβίωσε ειρηνικά, προβλέποντας μάλιστα – με τη χάρη του Θεού – και τον θάνατό του (27 Μαΐου 1925).

Η ακολουθία του εκδόθηκε στην Αθήνα το 1849 και 1897, και στην Κων/πολη το 1899. Σήμερα είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, ότι στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, βρίσκεται αποθησαυρισμένο το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου (τοποθετήθηκε το 1925) και έγινε γνωστό από τα πολλά θαύματα που έγιναν εκεί. Έτσι πλήθος κόσμου συρρέει κατά την ημέρα της πανήγυρής του στις 27 Μαΐου, αλλά και κάθε μέρα.

Απολυτίκιο
«Εκ γης ο καλεσας σε, προς ουρανιους Μονας, τηρει και μετα θανατον αδιαλωβητον το σκηνος Σου Οσιε, Συ γαρ εν τη Ασια ως αιχμαλωτος ηχθης, ενθα και ωκειωθης τω Χριστω Ιωαννη. Αυτον ουν ικετευε, σωθηναι τας ψυχας ημων»