Η Αγία Φιλοθέη (19 Φεβρουαρίου)

Βίος και απολυτίκιο της Αγίας Φιλοθέης, της οποίας η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη στις 19 Φεβρουαρίου.

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ

Αν οι μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών χρόνων είναι ικανοί να παροτρύνουν ψυχές να αγωνιστούν για τον Χριστό, οι νεομάρτυρες αποδεικνύουν ότι οι άγιοι μπορούν να υπάρξουν σε κάθε εποχή και, επομένως, ο κατά Χριστόν αγώνας είναι συνεχής σε κάθε εποχή.

Μια τέτοια παραδειγματική νεομάρτυς είναι η αγία Φιλοθέη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522 από στείρα μητέρα, τη Συρίγη, που προσευχήθηκε αμέτρητες φορές, για να της χαρίσει ο Θεός αυτή την κόρη. Ο δε πατέρας της ονομαζόταν Άγγελος Μπενιζέλος.

Όταν η οσία έγινε δώδεκα χρονών, οι γονείς της με τη βία την πάντρεψαν με έναν αρκετά πλούσιο άντρα των Αθηνών. Η ζωή της κοντά του ήταν μαρτυρική, διότι συνεχώς τη χτυπούσε και τη βασάνιζε. Μετά από τρία χρόνια το μαρτύριο της λαμβάνει προσωρινά τέλος με τον θάνατο του βίαιου συζύγου της.

Τότε η οσία, αν και δέχτηκε πιέσεις για δεύτερο γάμο, αποφασίζει και γίνεται μοναχή. Τη μεγάλη της περιουσία διέθεσε στους φτωχούς και για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων χριστιανών από τους Τούρκους.

Έτσι έγινε καρφί στο μάτι των Τούρκων, και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, εισέβαλλαν στο μοναστήρι της και την έσυραν έξω. Αφού τη χτύπησαν ανελέητα, προκάλεσαν το θάνατο της, στις 19 Φεβρουαρίου 1589.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, σε αυτό το σημείο ρωτά: «Δεν ήταν και αυτή φύση ασθενέστερη καθότι γυναίκα; Δε συνάντησε τόσους και τόσους πειρασμούς και εμπόδια στο δρόμο της ζωής της; Αλλά όμως , κανένα από αυτά δεν μπόρεσε να ψυχράνει την αγάπη της για το Θεό».

Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Φιλοθέης στις 19 Φεβρουαρίου.

Η Αγία Φιλοθέη είναι πολιούχος της πόλης των Αθηνών.

Απολυτίκιο
« Ὁσίων τήν ἔλλαμψιν, εἰσδεδεγμένη σεμνή, τήν πόλιν ἐφαίδρυνας, τῶν Ἀθηναίων τή σή, ἀσκήσει καί χάριτι, σύ γάρ ἐν εὐποιίαις, διαλάμπουσα Μῆτερ, ἤθλησας δί’ ἀγάπην, εὐσεβῶς τοῦ πλησίον, διο σέ ὤ Φιλοθέη, Χριστός ἐδόξασε»